Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/1/2012

Η υποτίμηση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch και η αντίδραση της Κυβέρνησης, ο απόηχος που συνεχίζεται μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης, το πρόβλημα αλκοολισμού στην Κύπρο, η αύξηση στις γεννήσεις δίδυμων και τρίδυμων παιδιών, καθώς και μια σειρά συνεντεύξεων με Κύπριους πολιτικούς, είναι τα θέματα που προβάλλονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απορρίπτονται εγγυήσεις κυπριακών τραπεζών!», γράφει ότι τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις, αφού εμπορευόμενοι στο εξωτερικό άρχισαν να μην δέχονται τραπεζικές εγγυήσεις από τις τράπεζες της Κύπρου ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας από Πρόεδρος λύσης γίνεται Πρόεδρος προ διχοτόμησης.





«Η Σημερινή», με τίτλο «Το χρήμα και τα μάτια σας», γράφει ότι κάθε μέρα όλο και περισσότεροι Κύπριοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση έχει «κτυπήσει» και τη δική τους πόρτα και προσθέτει ότι η στρατηγική τοποθετήσεων απαιτεί να εξοφληθούν πρώτα όλα τα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες και να εξασφαλιστεί η διαβίωση του ατόμου ή της οικογένειας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Αλλού, σημειώνει τη σφοδρή αντίδραση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη νέα υποβάθμιση της οικονομίας από τους Fitch, προσθέτοντας ότι θεωρούν άδικες τις υποβαθμίσεις.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Πολυμερής με φόντο σχέδιο Β’», γράφει ότι σκηνικό “βελτιωμένου” Μπούργκενστοκ με περισσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή των ξένων παικτών διαμορφώνεται στο Κυπριακό. Προσθέτει ότι, μετά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ως τέρμα του δρόμου τον Μάιο και την εκχώρηση στον Ντάουνερ του εργαλείου της επιδιαιτησίας, ο οδικός χάρτης τίθεται σε εφαρμογή και στη Νέα Υόρκη ετοιμάζονται για τον Μάιο, σκέφτονται όμως και σενάρια αποτυχίας. Αλλού, γράφει ότι πλώρη για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1ην Ιουλίου βάζουν οι Βρυξέλλες.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμία παρέκκλιση», γράφει ότι σε μιαν αποτίμηση των όσων έγιναν ή δεν έγιναν στο Greentree και στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προβαίνει ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, διαμηνύοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας λειτούργησε στη βάση αποφάσεων και συμφωνηθέντων και ότι καμία εκτροπή από αυτά δεν έχει συντελεστεί. Αλλού, γράφει ότι η Κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί παγιοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Δεν θα είμαι ο διαπραγματευτής», γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύεται ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα είναι ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό, καθησυχάζοντας όσους τον αμφισβητούν λόγω της στάσης που τήρησε, υπερψηφίζοντας το 2004 το Σχέδιο Ανάν. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με ανυπομονησία αναμένει η αγορά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τρίτη από πλευράς της Κυβέρνησης για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στη σκιά της νέας υποβάθμισης της οικονομίας από τους Fitch.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», με τίτλο «Να παραιτηθεί για να γλυτώσουμε», προβάλλει συνεντεύξεις του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη και του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίοι επισημαίνουν, όπως αναφέρει η «Μ», την αδυναμία του Προέδρου Χριστόφια να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και στον κυπριακό λαό για μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας και μη σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. Αλλού, γράφει ότι αλλοδαποί, μετατρέπουν τα ιδιωτικά τους οχήματα σε ταξί, εξυπηρετώντας άλλους αλλοδαπούς τα Σαββατοκύριακα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση Sunday Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μάστιγα φθηνού αλκοόλ κτυπά σπίτι”, αναφέρεται σε δύο επικείμενες εκθέσεις της Αστυνομίας από τις οποίες διαφαίνεται το πρόβλημα αλκοολισμού στην Κύπρο που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων και την αύξηση των ατόμων που διακομίζονται σε κλινικές αποτοξίνωσης, κατά 20%. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε αύξηση 75% στις γεννήσεις δίδυμων και τρίδυμων παιδιών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου