Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/3/2012

Η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, μετά την πλήρη εικόνα που σχηματίζεται με την ανακοίνωση των ζημιών της Μαρφιν Λαϊκής για το 2011, αλλά και η διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία περί «διαχειρίσιμης κατάστασης», καθώς και οι σχεδιασμοί στήριξής των τραπεζών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου. Επίσης προβάλλεται η χθεσινή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Κύπρου, αλλά και στην καρδιά της Λευκωσίας, οι ζημιές των Κυπριακών Αερογραμμών, ύψους 19 εκατ. ευρώ για το 2011, η αύξηση από σήμερα του ΦΠΑ στο 17%, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και η απόφαση του Ανωτάτου για επιστροφή αποστράτων στην Εθνική Φρουρά.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Εκθεση-σοκ για τις φυλακές» αναφέρεται σε απόσπασμα της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως, περί ισχυρισμών κρατουμένων για χρήση μεθόδων βασανιστηρίων στην πτέρυγα απομόνωσης των Κεντρικών Φυλακών. Αλλού, αναφέρεται στην χθεσινή χιονόπτωση σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, γράφοντας ότι επεκτάθηκε από τα ορεινά στα ημιορεινά και από εκεί στα πεδινά, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, Λεμεσού της ορεινής Λάρνακας και Πάφου. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα έχουν έτοιμο το σχέδιο στήριξής των τραπεζών, εφόσον χρειαστεί.

Η «Σημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Διαχειρίσιμη η κατάσταση των τραπεζών» γράφει για τη διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία στον εμποροβιομηχανικό κόσμο και τους καταθέτες ότι παρά τις ζημιές που ανακοίνωσαν Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, η κατάσταση των τραπεζών δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή χιονόπτωση στην πρωτεύουσα, υπό τον τίτλο «επιτέλους…άσπρη μέρα και στη Λευκωσία». Ακόμη, γράφει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 19 εκατ. ευρώ το 2011, παρά τη βοήθεια των 20 εκατ. που πήραν πέρυσι από την Κυβέρνηση.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Επιστρέφουν οι απόστρατοι» γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε με χθεσινή του απόφαση 30 ανώτατους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν το 2005-2006, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στο Υπουργείο Αμυνας ως προς την αξιοποίησή τους. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην έκθεση Γάλλου εμπειρογνώμονα αναφορικά με τις επιδιωκόμενες λύσεις στις «λεωφόρους-λαιμητόμους» Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία και την παραλιακή της Λεμεσού, που εισηγείται την εγκατάσταση καμερών τροχαίας και «πλατό». Αναφορικά με τις ζημιές της Μαρφίν Λαϊκής, ύψους 3,3 δις ευρώ, η εφημερίδα γράφει ότι η τράπεζα «ξεκαθάρισε» το παρελθόν της με την Ελλάδα και άλλαξε όνομα, ενώ προσθέτει ότι αναμένεται και το κλείσιμο καταστημάτων στην Ελλάδα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Σχέδιο στήριξης των τραπεζών» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ότι το κράτος είναι έτοιμο να παρέμβει αν χρειαστεί, αν και αναμένεται από τις τράπεζες να υλοποιήσουν πρώτα τις δεσμεύσεις τους. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο Μάρτης μπήκε με χιόνια, με νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στην καρδιά της Λευκωσίας. Ακόμη, γράφει ότι από σήμερα αρχίζει η επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ, από το 15% στο 17%, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα προϊόντα με μειωμένο συντελεστή.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Σπάνιο δώρο για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών» γράφει ότι η χθεσινή χιονόπτωση σε όλες τις επαρχίες προκάλεσε στον κόσμο τόσο χαρά όσο και ενόχληση, λόγω των προβλημάτων στην τροχαία κίνηση. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Νεπάλ αναζητά χρήματα και τεχνική βοήθεια για την καταμέτρηση του όρους Εβερεστ, ώστε να δοθεί τέρμα στη διαμάχη με την Κίνα για το ακριβές ύψος της κορυφής. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στις απώλειες της Μαρφίν Λαϊκής για το 2011 και τις διαβεβαιώσεις των ηγετικών στελεχών της τράπεζας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου