Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/3/2012

Η καταχώρηση της υπόθεσης για την έκρηξη στο Μαρί εναντίον οκτώ προσώπων μεταξύ των οποίων και δύο τέως Υπουργοί κυριαρχεί στις εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ξένους για επενδύσεις στην Κύπρο, η αναμενόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέες εξουσίες στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013, αλλά και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Διώξεις υπουργών με αναταράξεις…», γράφει ότι πυροδοτεί αναταράξεις αλλά και πολιτικές εμπλοκές η καταχώρηση του κατηγορητηρίου για την έκρηξη στο Μαρί, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να εστιάζει τις ευθύνες σε όσους ανέλαβαν τη φύλαξη του φορτίου και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να λέει ότι πολιτικά υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι «πάρα κάτω, εφύαμεν, γεια σας» ήταν η απάντηση του Προέδρου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διώξεις των τέως Υπουργών Κυπριανού και Παπακώστα για την υπόθεση στο Μαρί. Επίσης, γράφει ότι δόθηκε προεδρική χάρη στο νεαρό που κατήγγειλε βιασμό του στις φυλακές.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Η ώρα της κρίσης», γράφει ότι το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και ξεσήκωσε τον κόσμο κατά του Προέδρου Χριστόφια. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι συμμορίες μαθητών διακινούν ναρκωτικά στα σχολεία και κρατούν υπό την ομηρία τους σχολεία ενώ ευθύνονται για πολλά σοβαρά κρούσματα νεανικής παραβατικότητας. Επίσης, γράφει ότι τα πυρά των βουλευτών δέχθηκε χθες η διοίκηση της ΑΗΚ και προσθέτει ότι πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα αφού διεθνώς η αύξηση του καυσίμου ήταν 40% και εμείς το πληρώνουμε 250%.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ομήρου καλεί Καρογιάν», γράφει ότι πρωτοβουλία για δημιουργία συνθηκών συγκρότησης μετώπου με κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές που να εκφράζει το χώρο μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΚΣ ΕΔΕΚ με πρόσκληση για διάλογο προς το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια θα έχει αύριο ο επικεφαλής της Tripple Five Ναντέρ Γκερμεζιάν αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών. Επίσης, ο «Φ» γράφει για νέα έφοδο της αστυνομίας σε ιστοσελίδα, η οποία κάρφωνε πολιτικούς και άλλους ακόμα και για ροζ σκάνδαλα.

Η «Χαραυγή», στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Συντονιστής ο CIPA», γράφει ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα εξουσιοδοτείται ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) να διαχειρίζεται με άλλους κρατικούς φορείς τις διαδικασίες εξυπηρέτησης ξένων επενδυτών. Αλλού, γράφει ότι τελέστηκαν χθες από τον Πρόεδρο Χριστόφια τα εγκαίνια των νέων υπερσύγχρονων κτιρίων του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Επίσης, γράφει ότι ενισχύονται τα εργατικά δικαιώματα και ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Ο Μπαν ανησυχεί για την έλλειψη κινητικότητας», γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν εξέφρασε στην τελευταία του έκθεση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εκ νέου την ανησυχία του για την ανικανότητα των ηγετών της ε/κ και της τ/κ πλευράς να έλθουν σε συμφωνία στα καίρια θέματα. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει βρεθεί έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που έχει χαθεί εδώ και πέντε αιώνες. Επίσης, γράφει ότι οι θάνατοι Αφγανών έχουν ως αποτέλεσμα τις εκκλήσεις για αποχώρηση των ΗΠΑ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου