Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/3/2012

Το δημοσίευμα της ”Μιλιέτ” για μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από την τουρκική πλευρά, η υπόθεση εγκατάστασης παράνομων συστημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών, η συζήτηση του θέματος για το 64ο όριο αφυπηρέτησης, η κατασκευή τερματικού αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό και ο αποψινός ιστορικός αγώνας ΑΠΟΕΛ-ΡΕΑΛ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Σχέδιο Β’ : Αρχή με Αμμόχωστο” γράφει ότι με την πρώτη κίνηση για την εφαρμογή ενός σχεδίου Β΄ στο Κυπριακό με στόχο ένα συντριπτικό πλήγμα στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και την αναβάθμιση των κατεχομένων δείχνει να ισοδυναμεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Αγκυρας και του Ντερβίς Ερογλου να ανοίξουν το Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση την 1η Ιουλίου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος με την βοήθεια του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη θα ζητήσει να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο ”νόμος Κασίνη”. Αλλού γράφει ότι ”ο Μαυρονικόλας παραιτείται από το Ευρωκοινοβούλιο και ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλες”.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Ναρκοθετούν την επιστροφή της Αμμοχώστου” γράφει ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της ”Μιλιέτ”, η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου για εγκατάσταση, σε όσους Ε/κ έχουν εκεί περιουσία, υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την 1ην Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τεράστιες ζημιές για την οικονομία αν περάσει ο φάκελος του χαλουμιού ως έχει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”ο Αυτοκράτορας υποδέχεται απόψε στο ΓΣΠ τη Βασίλισσα” και πως ”το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τη Ρεάλ στοχεύοντας σ ΄ ένα ακόμη θαύμα”.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Σχέδιο Β΄ με Αμμόχωστο” γράφει ότι η Λευκωσία κινητοποιήθηκε μετά το δημοσίευμα της ”Μιλιέτ” για την Αμμόχωστο. Η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματούχο του ΟΗΕ από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο υπάρχουν κινήσεις εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαθέτει πέντε παρατηρητήρια, δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε κίνηση. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι Κύπριος για φόνο στην Αφρική συνελήφθηκε στην Λεμεσό και σήμερα θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι ”σκηνικό πολέμου για το 64ο όριο αφυπηρέτησης”.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Ξηλώνουν το δίκτυο της απάτης” γράφει ότι προς ξήλωμα φαίνεται να οδηγείται το δίκτυο που εγκαθιστούσε παράνομα συστήματα σε πρατήρια πετρελαιοειδών, τα οποία μείωναν την ποσότητα που πλήρωναν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διόρισε χθες τον Αριστο Αριστοτέλους ως εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Αλλού αναφέρεται για το δεκαπενθήμερο επαναπροσέγγισης της ΕΔΟΝ για εικοστή συνεχή χρονιά σημειώνοντας ότι η επανένωση, η μόνη λύση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ”Τα Βαρώσια ήρθαν στην πρώτη γραμμή” αναφέρεται στο δημοσίευμα της ”Μιλιέτ”, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου παραπέμπει στην πρόταση τρίπτυχο για την Αμμόχωστο που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το 2010. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην κατασκευή τερματικού αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε 15 πρόσωπα σε σχέση με τα επεισόδια ύστερα από τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΟΜΟΝΟΙΑ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου