Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/3/2012

Οι πληροφορίες για ναυάγιο στην επένδυση του Κατάρ, η αναπομπή από τον Πρόεδρο του νόμου της Βουλής για τις αρμοδιότητες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, η ποινικοποίηση των απεργιών των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για «ανομοιογενή συμμαχία» στο Εθνικό Συμβούλιο, οι συλλογικές συμβάσεις που εκκρεμούν και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, οι αντιδράσεις και εκτιμήσεις στα κατεχόμενα μετά τις δηλώσεις Μπαγίς, το προεκλογικό σκηνικό και ο ρόλος του ΔΗΚΟ και η θριαμβευτική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος στις πρώτες του σελίδες.

«Μας έμεινε η μακέτα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τρία και πλέον χρόνια μετά την πανηγυρική εξαγγελία της Κυβέρνησης για την επένδυση του Κατάρ έφτασε η επισημοποίηση του ναυαγίου. Αναφέρεται επίσης σε διαρροές ότι οι λόγοι του ναυαγίου οφείλονται στο νέο «τουρκόφιλο» Υπουργό Οικονομικών του Κατάρ, που έριξε περισσότερο βάρος στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Εξάλλου η «Α» αναφέρεται στην απόπειρα φόνου που έγινε κατά επιχειρηματία αναφέροντας ότι τραυματίστηκαν ο Αιμίλιος Θωμά και ο οδηγός του, ενώ βρέθηκαν καμένο αυτοκίνητο και αυτόματο όπλο που συνδέονται με την υπόθεση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, περίπου τα μισά μέτρα της οικονομίας θα τεθούν σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

''Η Σημερινή'' στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Μάχη επικράτησης για τους υδρογονάνθρακες», αναφέροντας ότι σε μάχη επικράτησης ανάμεσα στην εκτελεστική και στην νομοθετική εξουσία εξελίσσεται το θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαπραγμάτευση των ζητημάτων αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέπεμψε το νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου για τις αρμοδιότητες της Υπουργού Εμπορίου. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρει ότι η επική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλά για το τεράστιο επίτευγμα της κυπριακής ομάδας. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Βουλή ψήφισε χθες κατά πλειοψηφία μια πολύ σημαντική νομοθεσία, όπως αναφέρθηκε, για τα διεθνή εμπιστεύματα.

''Ο Φιλελεύθερος'' έχει ως κύριο τίτλο «FIRμάνι για του Ελεγκτές» και αναφέρει ότι ποινικοποίηση των απεργιών των Ελεγκτών Εναέρια Κυκλοφορίας, όπως και της άρνησης για υπερωρίες, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση στη Βουλή και ψηφίστηκε από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι απειλείται και ο τομέας της νοσηλευτικής από την εργατική αναταραχή καθώς 600 και πλέον απόφοιτοι του ΤΕΠΑΚ και άλλων Ανώτατων και Ανώτερων Σχολών της Κύπρου και της Ελλάδας παραμένουν στον κατάλογο διοριστέων του Υπουργείου Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, ανανεώνει συμβόλαια αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Ο «Φ» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέες αναταράξεις στα υψηλά δώματα της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ προκάλεσε η προεπιλογή για αναζήτηση προεδρικού υποψηφίου από τον κεντροαριστερό χώρο, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στα συλλογικά όργανα.

«Ανομοιογενής συμμαχία» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής», στον οποίο γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε χθες ποιοί και γιατί μιλούν για πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο, όταν ανάμεσα στα κόμματα αυτά υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μορφή και το πλαίσιο της συμφωνημένης λύσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατήγγειλε ότι πολιτικές δυνάμεις επιδίωξαν το Εθνικό Συμβούλιο να καταλήξει με λογικές μειοψηφίας και πλειοψηφίας, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος κατέθεσε πρόταση στο Εθνικό με συγκλήσεις σε τέσσερα σημεία. Η «Χ» γράφει ακόμα ότι η Noble έδωσε χθες απάντηση με ανακοίνωσή της σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και κάνουν λόγο για διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τα αποθέματα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ, αναφέροντας ότι η εκτίμηση της NSAI δεν αναιρεί την εκτίμηση της Noble Energy.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Τσουνάμι απεργιακών μέτρων» γράφει ότι δεν φτάνει ο εφιάλτης της ακρίβειας με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, της έκτακτης εισφοράς για το Μαρί, στα καύσιμα και στο νερό, εκκρεμούν και οι συλλογικές συμβάσεις που θα φέρουν θύελλα αντιδράσεων. Αλλού, γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ανάβει στις 17 Μαρτίου το πράσινο φως στον πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη ως επίσημο υποψήφιο του κόμματος στην Προεδρικές εκλογές στου προσεχούς Φεβρουαρίου. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η ξαφνική κίνηση του τέως ΥΠΕΞ και πρωτοκλασάτου στελέχους του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου στο κόμμα τάραξε τα νερά .

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Ελπίδες Ερογλου – Μπαγίς στην ελληνοκυπριακή δεξιά» γράφει ότι Μπαγίς και Ερογλου υπολογίζουν να τους διευκολύνουν οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές, πολέμιοι της λύσης – επανένωσης με την επανατοποθέτηση και εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού, γράφει ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι προνόμιο του Νίκου Αναστασιάδη και ότι σε εκδήλωση στην Πάτρα ο Ιωάννης Κασουλίδης έλεγε «απεταξάμην» στον καπιταλισμό και την ίδια ώρα υμνούσε την ελεύθερη αγορά και βάφτισε αντιϊμπεριαλιστικό των αγώνα της ΕΟΚΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μεγάλη επιστροφή του Μάρκου Κυπριανού στο ΔΗΚΟ, αναφέροντας ότι το «Παπαδοπουλλέϊκο» προτίμησε να αποσυρθεί παρά να υποστεί μια ήττα με την Αναστασία.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Το ΔΗΚΟ καθορίζει το προεκλογικό σκηνικό», γράφει ότι ρευστή παραμένει η κατάσταση στο προεκλογικό σκηνικό, παρά το οργιώδες παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στα κομματικά γραφεία και ότι καθοριστικός παράγοντας είναι το ΔΗΚΟ το οποίο έχει πραγματοποιήσει επαφές με ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκό Κόμμα, με ΔΗΣΥ και δεν είπε όχι σε συνεργασία με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ χωρίς τον Χριστόφια υποψήφιο. Αλλού, αναφέρεται στους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν εντός του Εθνικού Συμβουλίου και κάνει λόγο για θεσμό ξεπεσμού και πρωτοφανούς διχασμού. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο με την ολοκλήρωση της χθεσινή διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την άρση της ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια, ορίστηκε νέα ακροαματική διαδικασία για τις 3 Μαΐου, οπότε και ο Γενικός Εισαγγελέας θα εξηγήσει γιατί πρέπει να απορριφθούν τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων του Μαρί.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σταμάτησαν εν τη γενέσει του», γράφει ότι η Βουλή πέρασε χθες νόμο με άμεση ισχύ που απαγορεύσει στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να απεργούν, σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στις στάσεις εργασίας των ελεγκτών με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στις αερομεταφορές τις τελευταίες εβδομάδες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην άρει την ασυλία του Προέδρου Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας στην Συρία

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κατήφεια και δόξα» γράφει ότι το ποδόσφαιρο έφερε χαρά με τον ΑΠΟΕΛ να γράφει ιστορία, την ώρα που η εικόνα στην οικονομία παραμένει ζοφερή. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair φέρνει ζωή στην Πάφο, αφού η εταιρεία εγκαινιάζει σειρά πτήσεων από το αεροδρόμιο της επαρχίας προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επίσης, σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη της επικεφαλής της αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλας Καμιναρά για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η μηνιαία εφημερίδα «Κοριός» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Είμαστε όλοι ΑΠΟΕΛληνες» και με φωτογραφία που παρουσιάζει με φωτομοντάζ τους πολιτικούς αρχηγούς ως παίκτες του ΑΠΟΕΛ, γράφει ότι η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στον οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ έδωσε μια νότα αισιοδοξίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στον χειμαζόμενο ευρύτερο Ελληνισμό, ενώ γράφει ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες ξέρουν να αγωνίζονται καλύτερα από τους πολιτικούς. Αλλού γράφει ότι μετά 70 χρόνια οι Γερμανοί ξαναχτυπούν με το βιβλίο του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ το οποίο αμφισβητεί τη μάχη της Κρήτης και την αντίσταση του κρητικού λαού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένα χωριό στην Ισπανία 3000 κατοίκων επέστρεψε στο εθνικό νόμισμα την πεσέτα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου