Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/3/2012

Οι καταγγελίες της Πραξούλας Αντωνιάδου και οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης, το Κυπριακό και οι προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της ΕΕ για επίλυση του περιουσιακού, οι προσπάθειες για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, και η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Στον αέρα σκιές για διαπλοκή…”, γράφει ότι ενώ τα κόμματα ζητούν εξηγήσεις και διαφάνεια, η Κυβέρνηση σπεύδει να ”κλείσει” το θέμα της παραίτησης και των καταγγελιών της Πραξούλας Αντωνιάδου. Γράφει, επίσης, ότι χθες για πρώτη φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έκανε σαφές ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει εαυτόν ενώπιον του κόμματος για να αποφασίσει εάν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την οποία απευθύνει πρόσκληση για χωριστές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Πρόσφορο… έδαφος ψάχνει στις Βρυξέλλες ο ΟΗΕ”, γράφει ότι φόρμουλα που θα τερματίζει το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του περιουσιακού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη, και για το σκοπό αυτό βρίσκονται σε επικοινωνία με την ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι η Πραξούλα Αντωνιάδου, με ”μπηχτές”, αιχμές και πολλά παράπονα, παρέδωσε χθες τα ηνία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στον ”υπερυπουργό”, όπως τον χαρακτήρισε, Νεοκλή Συλικιώτη. Επίσης, γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι παραμένουν αμετακίνητοι από την απόφασή τους για παραμονή έξω από το Προεδρικό.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Ηλεκτροσόκ από Πραξούλα”, γράφει ότι το Προεδρικό επέλεξε να γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω του τις αιχμές που η Πραξούλα Αντωνιάδου εκτόξευσε εναντίον Υπουργών, αλλά με αρκούντως δηκτικό τρόπο διαμήνυσε προς όλους πως η δουλειά στο κυβερνητικό σχήμα είναι συλλογική. Γράφει, επίσης, ότι η Πραξούλα Αντωνιάδου, παραδίδοντας το Υπουργείο της, έλεγε ότι η πολιτεία δεν άντεξε τη γυναικεία ηγεσία, την ώρα που μια άλλη γυναικεία παρουσία, η Ελένη Μαύρου, αναλάμβανε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, γράφει ότι η Αστυνομία βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη κυκλωμάτων που εμπλέκονται με ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Λειτουργούμε συλλογικά”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε χθες, στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Εμπορίου και Εσωτερικών, ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα, όπως το 2008 αποφάσισε για τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, έτσι και τώρα θα αποφασίσει για τις δικές του επιλογές. Επίσης, γράφει ότι σε 600 εκ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ύψος της επένδυσης του Κινέζου μεγαλοεπιχειρηματία στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας σε πρώτη φάση και ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, το υλικό της επένδυσης θα μελετηθεί με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Αναζητείται πτώση ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ”, γράφει ότι η Διοίκηση της ΑΗΚ δήλωσε χθες ότι έχει σχέδια να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ για να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 17% σε 8%. Γράφει, επίσης, ότι η Τράπεζα Κύπρου δήλωσε χθες ότι ενίσχυσε τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της με σχεδόν 600 εκ. ευρώ, με τη συμπλήρωση των εγγραφών του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Επίσης, γράφει ότι αιγοπροβατοτρόφοι συνέχισαν χθες τη διαμαρτυρία τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για το πρότυπο του χαλουμιού και έχυσαν πάνω από 20 τόνους γάλακτος στο δρόμο που οδηγεί στο Προεδρικό, λέγοντας ότι ακόμα οκτώ τόνοι θα χύνονταν σε χωράφι.

Η εβδομαδιαία Financial Mirror”, υπό τον τίτλο ”Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κρατήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ;”, γράφει ότι ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης για το 2013 αναμένεται να πέσει κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια λίρες για πρώτη φορά μετά το 2008, και οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2012 μπορεί να ωθηθούν ψηλότερα στον προϋπολογισμό της Τετάρτης μετά την καλύτερη από την αναμενόμενη έναρξη της χρονιάς. Γράφει, επίσης, ότι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμένει ανένδοτος στην απομάκρυνση του Αθανάσιου Ορφανίδη από τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, γράφει ότι η ανεργία στην Κύπρο (LFS unemployment) ήταν 8.8% το τέταρτο τετράμηνο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου