Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/3/2012

Οι διεργασίες στο Κυπριακό και τα σενάρια που μελετούν τα ΗΕ, οι ζυμώσεις στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές, η απεργία των ελεγκτών αλλά και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πολιτών και οργανωμένων συνόλων για τις ψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα!» φιλοξενεί συνέντευξη του Κύπριου Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για βελτίωση των δεικτών της κυπριακής οικονομίας. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει για τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με αφορμή τις καταγγελίες για βιασμό νεαρού στις κεντρικές φυλακές. Γίνεται αναφορά στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, τις τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθυντή των φυλακών. Οι Προεδρικές εκλογές είναι άλλο ένα θέμα το οποίο προβάλλει πρωτοσέλιδα η «Α». Γίνεται αναφορά στις διεργασίες εντός των κομμάτων και τα διάφορα σενάρια.

«Κοινό υποψήφιο θέλουν οι ψηφοφόροι του ενδιάμεσου χώρου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Η Σημερινή». Αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη έναντι του Δημήτρη Χριστόφια. Μόνο 3 στους δέκα Ακελικούς πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να στηρίξει εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ η συσπείρωση στο ΔΗΣΥ , σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αγγίζει το 85%.
Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στη σοκαριστική είδηση για το βιασμό 86χρονης γριάς στη Λεμεσό, μέσα στο σπίτι της. Γράφει ότι η Αστυνομία έχει εντοπίσει σημαντικά τεκμήρια που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη.

”Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Καραμπόλες μέχρι το 2013». Γράφει ότι ο ΟΗΕ αναζητεί συνταγή για παράταση της διαδικασίας μέχρι τις προεδρικές εκλογές και ότι η τουρκική πλευρά ενεργοποιεί το λεγόμενο σχέδιο Β’. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ΗΕ θεωρούν ότι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το Μάϊο θα συνιστούσε αυτοκτονία και ότι μελετούν τρόπους για να μην διακοπεί η διαδικασία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Σε άλλο θέμα ο «Φ», με σχετική φωτογραφία από το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα γράφει ότι παραμένει μέγα ερώτημα κατά πόσον ο κατοχικός στρατός θα επιτρέψει αυτή τη φορά να αρχίσουν οι εργασίες για αποκατάσταση της μονής που καταρρέει. Επίσης ο «Φ» φιλοξενεί αναλύσεις και αναφέρεται στο παρασκήνιο και τις διεργασίες στα κόμματα για τις Προεδρικές του 2012 καθώς και στα διάφορα σενάρια.

Με τίτλο «Ελεγκτές…εκτός ελέγχου» η «Χαραυγή» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χθες στη Πάφο και στην άρνησή τους, όπως γράφει, να αντικαταστήσουν συνάδελφό τους ο οποίος έλειπε για προγραμματισμένη επέμβαση. Φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρει ότι από εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Φιλοξενείται επίσης η είδηση για τη χθεσινή ημερίδα του ΑΚΕΛ για τα πυρηνικά και γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού ότι πρώτο θύμα της πολιτικής των κυρώσεων είναι οι ίδιοι οι λαοί.

Η αγγλόγλωσση Sunday Mail έχει κύριο τίτλο « Πνοκέφαλος για τους υπηκόους χωρών της ΕΕ η ταυτότητα». Γράφει ότι όλοι Ευρωπαίοι μη Κύπριοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου είτε όχι, υποχρεώνονται να κατέχουν ειδική κίτρινη κάρτα για τους ξένους υπήκοους, σε αντίθετη περίπτωση υπόκεινται σε πρόστιμο. Σε άλλο θέμα προβάλλεται η είδηση για το βιασμό 86χρονης γριάς στο σπίτι της στη Λεμεσό και για τις συνεχιζόμενες έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό του δράστη. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την απεργία των ελεγκτών στο αεροδρόμιο Πάφου και την ταλαιπωρία των επιβατών.

«Στο ζενίθ η οργή για το ρεύμα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η Καθημερινή». Φιλοξενείται δήλωση του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και ότι η Βουλή θα συζητήσει το θέμα του μειωμένου συντελεστή την Τρίτη. Σε άλλο θέμα η «Κ» αναφέρεται σε ανοικτή γραμμή ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για τις προεδρικές και γράφει ότι το κυβερνών κόμμα έστειλε μήνυμα στο ΔΗΚΟ ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε συζητήσεις για συνεργασία ενώ στο κόμμα του Μάριου Καρογιάν αναπτύσσονται δύο τάσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις διεργασίες στις Τράπεζες και ειδικά στη Λαϊκή για επαναφορά στην κερδοφορία και αναζήτηση επενδυτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ανοχύρωτη Πολιτεία». Γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία, τον Φεβρουάριο κλάπηκαν περιουσίες και χρήματα 646 χιλιάδων ευρώ, ότι κομπιναδόροι συνελήφθησαν για κλοπές μέχρι και 4,3 εκ. ευρώ και ότι καθημερινά πολίτες πέφτουν θύματα κλοπών, απειλών και επιθέσεων. Αλλού κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στην πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσινγκτον και αναφέρεται σε έκθεση της γενικής ελέγκτριας. Σε άλλο δημοσίευμα η «Μ» αναφέρεται σε πρωτοποριακή μέθοδο αντιγήρανσης που ανακάλυψε ο νεαρός Κύπριος επιστήμονας Εκτορας Χατζηπαναγή.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου