Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/3/2012

Η χθεσινή συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ κατά την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε το χρίσμα του υποψήφιου του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές του 2013, οι κινήσεις του ΔΗΚΟ ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι ενδιαφερόμενοι για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα έντεκα οικόπεδα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ο κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών στην Πάφο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Ετσι θα κυβερνήσουμε”, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης στέφθηκε πανηγυρικά υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές με 86,7% και παρουσίασε περίγραμμα διακυβέρνησης, βασισμένο στη συναίνεση, τη συνεννόηση και τον αλληλοσεβασμό. Γράφει, επίσης, ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στήνει στο εδώλιο τους κυβερνώντες, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας για την αντιφατική συμπεριφορά τους έναντι του Προέδρου του ομίλου ”Triple Five” Ναντέρ Γκερμεζιάν. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλας Καμιναρά για την κυπριακή πραγματικότητα και τις εμπειρίες της.

Η ”Μάχη”, υπό τον τίτλο ”Ανίκητος προχωρά μπροστά”, γράφει ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί ελπίδα για το μέλλον και ότι η ψηφοφορία του Σαββάτου στον ΔΗΣΥ για τον υποψήφιο του κόμματος ήταν γιορτή της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι δεδομένη θεωρείται η δυνατότητα του Ιράν να πλήξει τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο όποτε το θελήσει και ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Αλιστερ Μπερτ δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο και το Αφγανιστάν, ενώ τώρα επιδιώκει την απόκτηση πυραύλου ικανού να πλήξει την Ευρώπη. Επίσης, αναφέρεται στον αυριανό μερικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Γρίφος η Θεοχάρους”, γράφει ότι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ήταν άνετη και το ερώτημα είναι τί προτίθεται να πράξει απ’ εδώ και πέρα η Ελένη Θεοχάρους, που επί του παρόντος κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Γράφει, επίσης, ότι διαφθορά, παρασκηνιακές διαπλοκές, εμπόριο ναρκωτικών, κινητών και ψυχοτρόπων φαρμάκων, και άγριοι ξυλοδαρμοί, στιγματίζουν το σωφρονιστικό ίδρυμα και δύο πρώην κατάδικοι και ένα πρώην μέλος των Κεντρικών Φυλακών εξιστορούν στην εφημερίδα τις συγκλονιστικές εμπειρίες και τα βιώματά τους. Δημοσιεύει, επίσης, έρευνα για τη ψυχοσύνθεση και την ταυτότητα των κυπριακών κομμάτων, μια «ακτινογραφία του κομματικού και παραταξιακού μας συστήματος».

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Το χρίσμα στον Αναστασιάδη”, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το χρίσμα του υποψήφιου του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές και προγραμματίζει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο την επίτευξη συνεργασιών. Γράφει, επίσης, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τιμές της πλειονότητας των προϊόντων εκτοξεύτηκαν στα ύψη και, σε έρευνα της εφημερίδας μεταξύ προϊόντων καθημερινής χρήσης, φάνηκαν τεράστιες αυξήσεις, οι οποίες λυγίζουν τους καταναλωτές. Επίσης, δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες από τη δράση γαλλικής φρεγάτας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια κοινής αεροναυτικής άσκησης.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Πολλοί οι μνηστήρες”, γράφει ότι πολλοί είναι οι μνηστήρες για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων όσον αφορά τα υπόλοιπα έντεκα οικόπεδα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ενώ από τις πωλήσεις των εκθέσεων ερμηνείας και άλλων στοιχείων και δεδομένων αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους πέραν των 10 εκ. ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Επίσης, αναφέρεται στη χθεσινή ημερίδα του ΑΚΕΛ για την εργασία και την ανεργία, όπου εκφράστηκε η θέση ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να συνοδεύεται από την κατάργηση κάθε θεμελιώδους εργασιακού δικαιώματος.

Η εβδομαδιαία ”Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο ”Προτείνει υποψήφιο το ΔΗΚΟ”, γράφει ότι με τακτικές κινήσεις σε δύο κύριες κατευθύνσεις ξεδιπλώνει την στρατηγική του ενόψει προεδρικών εκλογών το ΔΗΚΟ, είτε με συνεργασία με ΑΚΕΛ αλλά με ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο, είτε με στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος διαθέτει το δέκατο σε μέγεθος εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην ΕΕ, και εσχάτως έχει εμπλακεί στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία, δηλαδή τις πειρατικές επιθέσεις στα ανοικτά της Σομαλίας. Επίσης, γράφει ότι πίσω από τη δυναστεία του ομίλου ”Triple Five”, δεν είναι όλα όπως δείχνουν.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση Sunday Mail”, υπό τον τίτλο ”Σπίτια στην Πάφο κινδυνεύουν με κατάρρευση”, γράφει ότι ένα συγκρότημα έξι σπιτιών, που οικοδομήθηκε πρόσφατα, στο χωριό Αρμού, κοντά στην Πάφο, κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού κτίστηκε σε γη για την οποία υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι ήταν ανασφαλής. Γράφει, επίσης, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 86,73%. Επίσης, γράφει ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης το ποιος ηγείται της Κεντρικής Τράπεζας είναι κρίσιμο και ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης θεωρείται ευρέως ότι έχει κάνει καλά αυτή τη δουλειά.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου