Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση τύπου 14/3/2012


Επισκόπηση τύπου 14/3/2012

Τα μέτρα ύψους 11 δισ. που έρχονται, η ανεργία που χτύπησε κόκκινο, οι αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις και η περικοπή των φοροαπαλλαγών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 71.437 άνεργοι προσλαμβάνονται σε Δήμος, Νομικά Πρόσωπα κλπ - Η εφημερίδα γράφει ότι "προεκλογικά -καθαρά- χαρακτήρα έχουν οι 71.437 προσλήψεις ανέργων που θα διενεργηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στους δήμους της χώρας. Πράγματι, δεν αποτελεί καθόλου σύμπτωση ότι ο χρόνος που θα «πιάσουν δουλειά» οι πρώτοι επιτυχόντες συμπίπτει απόλυτα με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέτρα σοκ στο νέο πακέτο των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ - Η εφημερίδα τονίζει ότι "το 2013 και το 2014 η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ρήτρα θανάτου για τις συντάξεις - Η εφημερίδα γράφει ότι "ρήτρα θανάτου περιλαμβάνει ο πρόσφατος εφαρμοστικός νόμος για τις επικουρικές συντάξεις, μια διάταξη που θα βάλει χιλιάδες αντρόγυνα να τσακώνονται μεταξύ τους".

ΕΘΝΟΣ: Λεηλασία χωρίς τέλος στα Ταμεία - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μία άνευ προηγουμένου λεηλασία των Ταμείων συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι, που βλέπουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται δραστικά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λήσταρχοι-νάνοι, ενδογήινα τούνελ και αριθμός 666! - Σύμφωνα με την εφημερίδα "«Ενα μεγάλο μυστήριο πλανιέται σαν φάντασμα εδώ και πάνω από 150 χρόνια πάνω από την Αττική γη: το μυστήριο της Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, της Δούκισσας της Πλακεντίας»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατάθεση βόμβα καίει Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου - Η εφημερίδα γράφει ότι "ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου αποκάλυψε στη Βουλή πώς ο τέως πρωθυπουργός και ο «τσάρος» του έβγαλαν την Ελλάδα από τις αγορές και την οδήγησαν στο Μνημόνιο".

ΕΣΤΙΑ: Παράδειγμα προς αποφυγήν – Η εφημερίδα τονίζει ότι "η νέα Κυβέρνησις που θα προκύψη από τις εκλογές πρέπει να λειτουργήση με ένα βασικό γνώμονα. Να μην επαναλάβη αυτά που έκανε η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ τα οποία οδήγησαν την οικονομία σε ύφεση 7% ετησίως. Ο επόμενος Πρωθυπουργός πρέπει να ανατρέξη στα μεγάλη λάθη του κ. Παπανδρέου και να πράξη τα αντίθετα".

Η ΑΥΓΗ: Το τέλος των μισθών - Σύμφωνα με την εφημερίδα "μισθούς φτώχειας στον ιδιωτικό τομέα επιβάλλει το νέο Μνημόνιο. Μετά την 14η Μαΐου δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις, θα έχει εκπνεύσει η «μετενέργεια» και το σύνολο των αμοιβών θα οδηγούνται ή θα προσαρμόζονται σταδιακά προς τον βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφάπαξ: Καταβολή σε δόσεις ή συμψηφισμός για δανειολήπτες - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ρυθμίσεις για την καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων μελετά το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σχεδιάζεται να υπάρξει συμψηφισμός των εφάπαξ με τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ)".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεκόρ οφειλών 11 δισ. ευρώ από εισφορές προς τα Ταμεία
- Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε ύψη ρεκόρ έχουν ανέλθει οι οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες περικοπές των συντάξεων".

Η ΝΙΚΗ: Ποιές φοροαπαλλαγές κόβονται, πόσα θα πληρώσουμε - Η εφημερίδα γράφει ότι "προς κατάργηση οι δαπάνες φροντιστηρίων, η μίσθωση κατοικίας, η νοσοκομειακή περίθαλψη, τα ασφάλιστρα ζωής, τα ιατρικά έξοδα, οι τόποι των στεγαστικών δανείων, οι ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και οι δαπάνες προστατευμένων τέκνων".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων - Σύμφωνα με την εφημερίδα "μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων με τη μείωση των δομών τους κατά 30% και εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ανακοίνωσε ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συναγερμός για τις συμβάσεις. Προετοιμασία οργάνωσης απεργιακών αγώνων - Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και στα μεροκάματα. Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους, όχι στο συμβιβασμό, στην ηττοπάθεια και στο προσκύνημα στους ισχυρούς. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν συναγερμό και να σχεδιάσουν καλά συντονισμένους απεργιακούς αγώνες".

ΤΑ ΝΕΑ: Σε δόσεις το εφάπαξ ή με συμψηφισμό δανείων - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτρα για αποσυμφόρηση της λίστας δικαιούχων του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ προωθεί η κυβέρνηση: εξετάζεται να δίνεται προκαταβολή 40% του εφάπαξ και το υπόλοιπο να εξοφλείται σε δύο ή τρεις δόσεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καυτό τρίμηνο για την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρώτη αναβάθμιση. Θεαματική κίνηση από τη Fitch - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πρώτη της αναβάθμιση, αφότου ξεκίνησε η κρίση χρέους πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστη καταιγισμό υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους και αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, απέσπασε χθες η ελληνική Οικονομία".

ΚΕΡΔΟΣ: Νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ έως το 2014 ζητεί η τρόικα - Η εφημερίδα γράφει ότι "θερμό καλοκαίρι για την ελληνική οικονομία προμηνύει χθεσινή έκθεση της Κομισιόν καθώς μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί νέα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αφού πρώτα σχηματοποιηθούν πλήρως οι ρυθμίσεις του εθνικού φορολογικού συστήματος, για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προγράμματα λιτότητας με διάρκεια δύο δεκαετιών - Η εφημερίδα τονίζει ότι "λιτότητα και την επόμενη δεκαετία, μετά το 2020, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, αλλά και πρόσθετη οικονομική στήριξη της Ελλάδας από το 2015, προμηνύουν οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου