Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση τύπου 9/3/2012


Επισκόπηση τύπου 9/3/2012

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η επιτυχία στην εθελοντική συμμετοχή του PSI, η αύξηση της ανεργίας οι αυξήσεις σε συγκεκριμένες ομάδες και το ζήτημα των εκλογών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φαγοπότι 500 «εκλεκτών»! Ενώ «κουρεύουν» συντάξεις 300 ευρώ!". - Η εφημερίδα γράφει ότι "αύξηση μισθών από 400 ευρώ μέχρι και 700 ευρώ το μήνα δίνουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών στην «αφρόκρεμα» των ημετέρων του κομματικού συστήματος που υπηρετούν στα γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων, την ώρα που κλείνουν σπίτια από την ανεργία και το ΙΚΑ ξαναδανείστηκε χθες άλλα 200 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις πετσοκομμένες συντάξεις!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τροπολογία πρόκληση για να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άρον άρον πίσω, υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, πήρε η κυβέρνηση την τροπολογία με την οποία επιχειρούνταν να ρυθμιστούν χαριστικά, τα υπέρογκα χρέη κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων προς τις τράπεζες, προκειμένου έτσι να αποδεσμευτεί ολόκληρη η τέταρτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης για το έτος 2011".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Απειλή για τις καταθέσεις άνω των 2.000 ευρώ!". - Η εφημερίδα γράφει ότι "καταθέσεις από 2.000 ευρώ και πάνω του οποιουδήποτε πολίτη θα κινδυνεύουν με κατάσχεση, αν ο ιδιοκτήτης τους χρωστάει στην Εφορία. Αποκρουστική προοπτική, την οποία μελετούν να κάνουν πραγματικότητα στο υπουργείο Οικονομικών".

ΕΘΝΟΣ: "Με γεια το κούρεμα. Κοντά στο 97% η ανταλλαγή των ομολόγων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του PSI. Το «κούρεμα» θα προσεγγίσει το 97% του συνόλου των ομολόγων. Αυτό σημαίνει δραστική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που προσεγγίζει το ποσό των 107 δισ. ευρώ. Ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αιώνια Υπεροχή στο Αιγαίο με τα Ελληνικά Υπερόπλα!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "θόρυβος προκλήθηκε από τα δημοσιεύματά μας περί ελληνικών υπερόπλων και γεωστρατηγικής ισχύος της Ελλάδας στο Αιγαίο, που κάναμε -υπό τη μορφή συγκλονιστικών αποκαλύψεων του σπουδαίου Ελληνα ερευνητή Γιώργου Πάλμου - σ΄αυτή εδώ την εφημερίδα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αμνηστία στη Siemens με λίγα ευρώ και μια... συγγνώμη". - Η εφημερίδα γράφει ότι "το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συμβιβασμό, για να κλείσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της μεταπολίτευσης. Οι Γερμανοί θα δώσουν 90 εκατ. ευρώ σε δημόσιους φορείς και θα παρατηθούν από «απαιτήσεις» 80 εκατ. ευρώ, όταν μόνο οι μίζες του σκανδάλου ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Οχι τώρα οι εκλογές. Ενδέχεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδο". - Η εφημερίδα τονίζει ότι "μακάρι να οδηγήσουν σε λύση οι πρόωρες εκλογές, αν τελικώς γίνουν. Ομως οι κίνδυνοι από την διενέργειά τους παραμένουν μεγάλοι. Η τυχόν ακυβερνησία, έστω και μιας ημέρας, θα ενέτεινε τον κίνδυνο χρεωκοπίας. Και όσοι επαναπαύονταν στην γνωστή ρήση ότι «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα διότι τον τελικό λόγο έχει ο λαός», ας εύχονται η ετυμηγορία του λαού να είναι τέτοια ώστε να μην οδηγήση αυτή σε αδιέξοδο".

Η ΑΥΓΗ: "Ερημη χώρα στον Μεσαίωνα του Μνημονίου". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "51,1% η ανεργία στους νέους έως 24 ετών, 28,7% στις ηλικίες 25-34 ετών. 1.000 απολύσεις την ημέρα! Πάνω από 25% η πραγματική ανεργία εκτιμά η ΓΣΕΕ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κούρεμα των δανείων ζήτησε ο Σαμαράς". - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη συνδρομή των τραπεζιτών, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση των βαρών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, χθες, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η μεγαλύτερη διαγραφή κρατικού χρέους". - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μια ανάσα πριν από τη μεγαλύτερη διαγραφή κρατικού χρέους στην παγκόσμια ιστορία και από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται από χθες το βράδυ η Ελλάδα. Η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI ξεπέρασε με την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) το 95%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Αυξήστε το εισόδημά σας με «έξυπνες» καταθέσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε περιόδους κρίσης το ζητούμενο είναι να διασφαλίσεις, σε πρώτη φάση, το κεφάλαιό σου και μετά να το αυξήσεις. Ο βασικός στόχος σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, είναι η διασφάλιση του κεφαλαίου μας, αλλά και ίσως κάποιες αποδοτικές τοποθετήσεις, χωρίς την ανάληψη υψηλού ρίσκου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέο ιστορικό ρεκόρ: 21% έκρηξη στην ανεργία". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 21,0% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2011 από 14,8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Η Αννα, ο Γιώργος, τα 27 ακίνητα και οι... τζάμπα συναυλίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "για αρκετό καιρό τον είχαμε χάσει, οι μόνες αναφορές που μας θύμιζαν το όνομα Νταλάρα γίνονταν κάθε φορά που η σύζυγός του Αννα βροντοφώναζε στη Βουλή ΝΑΙ σε κάθε νόμο που ισχυροποιούσε το επαχθές μνημόνιο σε βάρος του ελληνικού λαού και το γνωστό αδίστακτο τραπεζίτη του PSI... ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η κυβέρνηση χρεοκοπεί το λαό και χρηματοδοτεί τις τράπεζες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση εξασφάλισε επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που συμμετέχουν στο «κούρεμα» του χρέους με το γελοίο επιχείρημα της εξασφάλισης των λαϊκών καταθέσεων, χαρίζοντάς τους χρήμα την ώρα που μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει φοροληστεία με τα χαράτσια".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κουρευτήκαμε! Η επιτυχία του PSI φέρνει αλλαγή σελίδας". - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα σελίδα γυρίζει η χώρα μετά τη χθεσινή επιτυχή ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της, η οποία οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 105 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά αργά χθες το βράδυ, το ποσοστό των ομολογιούχων που είπαν οικειοθελώς «ναι» στο κούρεμα έφτασε στο 80,5%-82,5%"".

DEALnews: "Να γιατί θα μας σώσουν!". - Η εφημερίδα γράφει ότι "καταστροφικές συνέπειες θα προκύψουν από μία μη ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Η πιο άμεση επίπτωση θα είναι να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η οικονομική προοπτικής της Ελλάδας, κάτι που θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές".

City Press: "Ρεκόρ στα λουκέτα και στην ανεργία". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "υποβαθμίζονται οι εμπορικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Στο 21% έφτασε το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Δεκέμβριο".

Metro: "PSI-θηκε το deal για το «κούρεμα»". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ για ρευστότητα - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκαθιστώντας την πιο «αξιόπιστη» πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε νέα αφετηρία η χώρα. Εθνική επιτυχία η υψηλή αποδοχή του PSI - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κοντά στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στη διεθνή ιστορία βρίσκεται η Ελλάδα: Οι τελευταίες πληροφορίες αργά χθες το βράδυ, και αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης συμμετοχής «ανέβαζαν» κοντά στα 200 δισ. ευρώ τα ομόλογα που επιβεβαιωμένα υφίστανται «κούρεμα»".

ΚΕΡΔΟΣ: Πέτυχε το «κούρεμα»! - Η εφημερίδα γράφει ότι "με απόλυτη επιτυχία έκλεισε αργά χθες το βράδυ το PSI, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν ομολογιούχοι που διακατέχουν χρέος της τάξης του 81,3%, ήτοι 167,4 δισ. ευρώ από τα 206 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους που διακρατείται από ιδιώτες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με επιτυχία η εθελοντική συμμετοχή στο «κούρεμα» - Η εφημερίδα τονίζει ότι "εθελοντική συμμετοχή στο PSI, που αγγίζει το ανέλπιστο ποσοστό 95% καταγράφηκε στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, αφήνοντας ελπίδες ολοκλήρωσης του PSI χωρίς την ενεργοποίηση των CACs".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου