Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/3/2012

Οι κυπριακές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα μεταξύ άλλων σε υπόθεση παρεμπόδισης της Επιτρόπου Διοικήσεως να διεξάγει έρευνα στις Φυλακές για καταγγελία βιασμού, στην Εκθεση Προόδου της Τουρκίας, που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, στον αυξανόμενο αριθμό των αδιόριστων εκπαιδευτικών, στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και στην αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπόθεση βιασμού στις Φυλακές», γράφει ότι ενδιάμεση έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει στα χέρια του ο Γενικός Εισαγγελέας για υπόθεση βιασμού νεαρού κρατούμενου στις φυλακές και ότι η Επίτροπος παρεμποδίστηκε χθες να κάνει έρευνα. Αλλού, γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Επίσης, γράφει ότι άρχισε μπαράζ ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ομαλή μετάβαση της αγοράς στα νέα φορολογικά δεδομένα του ΦΠΑ.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «39.518 οι αδιόριστοι», γράφει στο κύριο του θέμα ότι μέσα σε 12 μήνες άλλοι 4.000 νέοι απόφοιτοι στοιβάχτηκαν στους ήδη βαρυφορτωμένους πίνακες διοριστέων και ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πλησιάζουν τις 40.000. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι σκηνικό πιέσεων έρχεται από την Ευρωβουλή για το απευθείας εμπόριο. Επίσης, γράφει ότι αποζημιώσεις ύψους 800.000 ευρώ καλείται να καταβάλει με δικαστική απόφαση η Suphire Securities and Financial Services Ltd και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιάννος Ανδρονίκου στο Ταμείο Πρόνοιας των πιλότων και των ιπτάμενων μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζημιές εκατομμυρίων», γράφει ότι ανυπολόγιστες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσουν τα νέα απεργιακά μέτρα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι σε επ’ αόριστον απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Επίσης, προβάλλει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο όπου ζήτησε στήριξη για το Πρωτόκολλο 10.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Εκ βάθρων ανοικοδόμηση» γράφει ότι η βαθιά κρίση που μαστίζει και ταλανίζει την κυπριακή οικονομία οδηγεί στην εκ βάθρων ανοικοδόμηση της με την Κυβέρνηση και τις τράπεζες να προχωρούν σε στοχευμένα άμεσα μέτρα με στόχο τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης. Αλλού, γράφει ότι ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν πρότυπο και υπόδειγμα ανθρώπου και αγωνιστή. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι συγκεκριμένες εισηγήσεις για συγκράτησης της ανεργίας και ανάπτυξης της οικονομίας υπέβαλε στην Κυβέρνηση η ΣΕΚ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «»Ορφανίδης τέλος» γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ελέγχεται για ανεπάρκεια στην άσκηση του εποπτικού ρόλου του και ότι εγείρεται θέμα ευθυνών του για την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές παραμερίζουν την ΕΔΕΚ γιατί είναι δυσαρεστημένοι με την «εθνικιστική παρά προοδευτική πολιτική της» στο Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι μακραίνει η λίστα των υποψηφίων για το χρίσμα της Δεξιάς με νέους μνηστήρες τον Αλέξη Γαλανό και τον Γιαννάκη Μάτση.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Κοινωνία στα πρόθυρα της κατάρρευσης», γράφει ότι ανεργία, φτώχεια και σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία είναι το σκηνικό της Κύπρου επί φιλολαϊκής διακυβέρνησης. Αλλού, γράφει ότι στο 9.6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο από 9,5% το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο μετά από ξαφνική αδιαθεσία.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο αρχηγός των φυλακών διακόπτει σχέσεις με την Επίτροπο Διοικήσεως», γράφει ότι η διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών παρεμπόδισε το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως να ερευνήσει υπόθεση καταγγελίας βιασμού που έγινε από άντρα κρατούμενο, ενώ διακόπτει τις σχέσεις με το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι 42 ηλικιωμένες γυναίκες κατηγορούνται για τζόγο. Επίσης, προβάλλει φωτογραφία υποστηρικτών του υποψήφιου για την προεδρία Βλαδιμίρ Πούτιν, οι οποίοι κουβαλούν λουλούδια για να τα προσφέρουν σε επιβάτες του μετρό της Μόσχας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» γράφει ότι η Λεμεσός μπορεί να γίνει γνωστή όπως η Λισσαβόνα ή το Μάαστριχτ, με την επανέναρξη της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής στη Λεμεσό στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου προκαλούν την οργή του κόσμου. Επίσης, σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο νέο ζωολογικό κήπο της Λεμεσού που θα ανοίξει επίσημα για το κοινό σε δύο μήνες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου