Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/3/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/3/2012


Η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, η ενδεχόμενη επένδυση κινεζικής εταιρείας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, το ενδιαφέρον της εταιρείας Triple Five για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας και η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για εξεύρεση υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές και η αντίδραση του ΑΚΕΛ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ενοχλημένοι οι Κινέζοι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι έκπληξη, ενόχληση και προβληματισμό προκάλεσε στην κινέζικη εταιρεία που θέλει να αξιοποιήσει το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, η συνεχής, πρώιμη και αδόκιμη προβολή της επένδυσης από κυβερνητικούς παράγοντες για πολιτικά οφέλη. Αλλού, γράφει ότι μετά τους Standard and Poor’s και ο οίκος Moody’s προχώρησε χθες σε νέα υποβάθμιση της Κύπρου κατατάσσοντας την στην κατηγορία junk. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ξεκινά πρωτοβουλία για εξυπηρέτηση ξένων επενδυτών.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Πυρετός στο κέντρο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε εντατικούς ρυθμούς εισέρχονται οι διεργασίες στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με φόντο τις προεδρικές εκλογές και τις προσπάθειες τους για εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Αλλού, γράφει ότι ανοικτές είναι οι πληγές των τραυματιών από την έκρηξη στο Μαρί, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους γιατί δεν μπορούν αν είναι ‘πιστοί’ στο καθήκον τους λόγω σωματικών και κυρίως ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης, σε άλλο θέμα, εφημερίδα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαμηνύει ότι θα κλείσει τα οδοφράγματα και ζητά βοήθεια από την ΕΕ για τον Απόστολο Ανδρέα.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο “Εξαγορά από Triple Five”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι κοντά σε εξαγορά-βόμβα εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας βρίσκεται η Triple Five, ο επικεφαλής της οποίας, Ναντέρ Γκερμεζιάν φθάνει σήμερα στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες να επανέλθει η Κύπρος στις προσπάθειες να επανέλθει η Κύπρος στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης, συνιστά η υποβάθμιση από τους Moody’s. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες η νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις άδειες κυκλοφορίας και τα τέλη εγγραφής οχημάτων από τη Νομική Υπηρεσία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Απατώνται», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έστειλε αυστηρό και κατηγορηματικό μήνυμα σε σχέση με την πρόωρη προεκλογική εκστρατεία και τις σκοπιμότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν προεπιλέγει κανένα ούτε και δέχεται να προαποκλείεται κανένας. Αλλού, γράφει ότι ολοκληρώνεται σύντομα η πρόταση για φόρο εκατομμυριούχου. Σε άλλο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει για τις δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού, ο οποίος είπε πως η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει της ανησυχίες πολιτικών κομμάτων για τη διεθνή διάσκεψη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποβαθμίστηκε σε σκουπίδια από τους Moody’s», γράφει για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην κατηγορία σκουπίδια από τον οίκο Moody’s και φιλοξενεί τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία ότι η υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη. Αλλού, γράφει για παγκόσμιο βραβείο για φωτογραφία πορτρέτου νύφης που απονεμήθηκε στο Λονδίνο στον Κύπριο Ανδρέα Εύζωνα. Επίσης, σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Financial Mirror”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς ανάπτυξη μέχρι το 2013», γράφει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο θα είναι χειρότερες το 2012 από ότι το 2011, σύμφωνα με τις αναλύσεις οκτώ ειδικών οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν τις προβλέψεις της εφημερίδας. Αλλού, γράφει ότι η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την Καλιφόρνια, και αναφέρεται στο πώς η πολιτεία της Καλιφόρνια καταφέρνει να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα. Επίσης, σε άλλο της θέμα γράφει για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, παραθέτοντας την εξήγηση των Moody’s ότι η Κυβέρνηση, αποκομμένη από τις αγορές, θα χρειαστεί να στηρίξει τις Τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα ελληνικά ομόλογα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου