Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/3/2012

Οι πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα προβεί σε μερικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του είναι το θέμα που απασχολεί σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα. Προβάλλονται επίσης οι επαφές που είχε χθες ο μεγιστάνας της Triple Five Ναντέρ Γκερμεζιάν, η χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, η απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να είναι ανθυποψήφια του Νίκου Αναστασιάδη για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές η σημερινή κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς και οι εκλογές της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεσπόζουν στον Τύπο.

Η «Αλήθεια», με πηχυαίο τίτλο «Φεύγει για 4 λόγους», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας αποχωρεί για τη μη ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για το θέμα του καζίνο, το ότι το ΑΚΕΛ αντί να τον στηρίζει άρχισε να διαχωρίζει τη θέση του από τα αντιλαϊκά μέτρα και λόγω της κατάστασης της υγείας του. Αναφέρει επίσης ότι μίνι ανασχηματισμός τη Δευτέρα ή Τρίτη. Φεύγουν Καζαμίας και Πραξούλα Αντωνιάδου, μετακινείται στο ΥΠΟΙΚ ο Βάσος Σιαρλής και στο ΥΠΕΣ η Ελένη Μαύρου. Ο Νεοκλής Συλικιώτης μετακινείται στο Υπουργείο Εμπορίου ενώ φεύγει οριστικά ο Αθανάσιος Ορφανίδης από την Κεντρική Τράπεζα μετά το βροντερό όχι του Προέδρου Χριστόφια για ανανέωση της θητείας του. Αλλού γράφει ότι η Βουλή βάζει μπροστά για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στη Δημόσια Υπηρεσία μέχρι τα 64 χρόνια.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Παράθυρο ακύρωσης δεκάδων αποφάσεων του Υπουργικού». Όπως γράφει, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίκαζε προσφυγή που αξίωνε την ακύρωση απόφασης του Υπουργικού να απορρίψει αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση προνοιών. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η Triple Five θέλει να απογειώσει τις Κυπριακές Αερογραμμές. Ο Πρόεδρος του διεθνούς κολοσσού, Ναντέρ Γκερμεζιάν, ενδιαφέρεται για απόκτηση μεριδίου στο κεφάλαιο των ΚΑ. Γράφει αλλού ότι μέχρι αργά συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον κύριο τίτλο «Έτοιμοι οι νέοι υπουργοί», γράφει ότι Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα γίνουν οι αλλαγές στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, και Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε χθες το «Φ» με δηλώσεις του, σημειώνει η εφημερίδα. Σε άλλη στήλη γράφει ότι την έγκριση 231 αιτήσεων για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε πρόσωπα που στην πλειοψηφία τους, ο ένας γονέας είναι Τ/κ και ο άλλος Τούρκος έποικος, προχώρησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας απηύθυνε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το θέμα της πυροασφάλειας του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Άκαμπτη η τ/κ πλευρά», γράφει ότι πιο έντονη ήταν χθες η αίσθηση ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στον ‘αναπνευστήρα’ καθώς ούτε οι ‘ιδέες’ ούτε η «τροφή για σκέψη» των Ηνωμένων Εθνών λειτούργησαν καταλυτικά για τη διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό. Απομένουν δύο ακόμα συναντήσεις στο επίπεδο ηγετών και διερωτάται κανείς τι θα καταγράψει στην έκθεσή του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ. Γράφει αλλού ότι εντός των ημερών μερικός ανασχηματισμός και αρχές της επόμενης εβδομάδας η ορκωμοσία των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Προβάλλει επίσης την ικανοποίηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού για τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Ανασχηματισμός ενόψει την ερχόμενη βδομάδα», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανασχηματίσει το Υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, φεύγει ο Υπουργός Οικονομικών για λόγους υγείας ενώ θα αντικατασταθεί η Υπουργός Εμπορίου με τον Υπουργό Εσωτερικών, τη θέση του οποίου θα πάρει η τέως δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Προβάλλει επίσης την ομόφωνη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σε ενιαίο νόμο τρία προτεινόμενα νομοθετήματα για την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί προώθησης και ενθάρρυνσης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να αυξάνεται το τέλος κατανάλωσης από 0,44 ευρώ σε 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γράφει επίσης ότι εκτός κούρσας φέρεται να μένει ένας χαρισματικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της νοτιοδυτικής πόλης Τσονγκινγκ της Κίνας, Μπο Ξιλάι.

Η αγγλόγλωση «The Cyprus Weekly», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μπονάνζα ρευστού», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Triple Five σχεδιάζει να επενδύσει γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο αφού η Κύπρος, όπως είπε, είναι μια από τις καλύτερες χώρες για να κάνει κάποιος επενδύσεις. Γράφει αλλού ότι καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράβαση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ‘συμπερίληψης της λίμνης Παραλιμνίου στον εθνικό κατάλογο προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας΄ και για ανοχή δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό του νερόφιδου, αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γράφει αλλού ότι ο ΑΠΟΕΛ ευελπιστεί ότι θα αποφύγει τη Μπαρσελόνα κατά την κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» στο κύριο θέμα της «Χοντραίνει το παιχνίδι» γράφει ότι η Ελένη Θεοχάρους ανέτρεψε την εικόνα εκεί που όλοι περίμεναν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα είχε ανθυποψήφιο για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές. Αύριο αντιπαρατάσσεται μπροστά στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ με τον κ. Αναστασιάδη όπου τα 1003 μέλη καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματός τους για τις Προεδρικές Εκλογές. Σε άλλη στήλη γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αναφορικά με φορολογικά θέματα. Ο «Α» γράφει επίσης ότι το νέο οίκημα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος αποτελεί κόσμημα για την Κύπρο. Το αρχείο της Κυπριακής Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών του ΚΕ περιλαμβάνει σήμερα 112 χιλιάδες δότες, εκ των οποίων 20 χιλιάδες είναι Τ/κ.

«Το Κυπριακό Ποντίκι», κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Τα βροντάει και φεύγει», γράφει ότι «Δεν αντέχει άλλο την στάση ΑΚΕΛ-Χριστόφιας ο Κίκης». Όπως αναφέρει, ο Κίκης Καζαμίας, μην αντέχοντας άλλο τα εμπόδια που βρίσκει στην ολοκλήρωση του έργου του από τον ίδιο τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ, ετοιμάζει την έξοδό του. Σε άλλη κύρια είδηση, γράφει ότι το μέχρι το Μάιο θα παιδεύεται το Κέντρο. Σύμφωνα με το Ποντίκι, «ανίατη ασθένεια για τον ενδιάμεσο (μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) κομματικό χώρο, αποτελεί η δυστοκία του να συνεργαστεί σοβαρά και να πρωταγωνιστήσει στην κομματική ζωή. Γράφει ότι αποφασισμένοι είναι οι Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Λιλλήκας. Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου ότι είναι ευλογία που βρέθηκαν και οι Εβραίοι τώρα που η χώρα τους είναι περικυκλωμένη από τους Αραβες και η μόνη διέξοδος είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η «Γνώμη» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έξ ιδίων τα βέλη κατά Αναστασιάδη» και γράφει ότι κτύπημα μεγατόνων κατά της αξιοπιστίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι η διεκδίκηση του χρίσματος από την Ελένη Θεοχάρους. Πανικός, σύγχυση, αμηχανία και στη συνέχεια, υπεροψία και χλευασμός κατά της ευρωβουλευτού του κόμματος από τον ανθυποψήφιό της ενώ ούτε τους Συναγερμικούς δεν έπεισαν οι μεταλλάξεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από τη μύτη σέρνει τα κόμματα του λεγόμενου ‘ενδιάμεσου χώρου’ και θέλει πάση θυσία να κατεβάσει κοινό υποψήφιο με πρόγραμμα την παγίωση της διχοτόμησης. Γράφει σε άλλη στήλη ότι το χαρακτήρα αναδιάταξης δυνάμεων φαίνεται ότι έχουν οι αναμενόμενες αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου