Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/3/2012

Ο μερικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, η λήξη της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης έναντι του Προέδρου του ομίλου ”Triple Five” Ναντέρ Γκερμεζιάν, και οι προετοιμασίες για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Ο …’τυχοδιώκτης’ που έγινε …θεός!”, γράφει ότι το 2011 οι κυβερνώντες απέρριψαν εκπρόθεσμη προσφορά του Προέδρου του ομίλου ”Triple Five” Ναντέρ Γκερμεζιάν για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντάς τον σαν άγνωστο, καιροσκόπο και τυχοδιώκτη, και σήμερα τον υποδέχονται με αγκαλιές και φιλιά σαν σωτήρα της οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ επιλέγει σήμερα τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013. Επίσης, γράφει ότι η απερχόμενη Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου θα μιλήσει μετά τον ανασχηματισμό, και ότι πηγές αναφέρουν ότι η κ. Αντωνιάδου δεχόταν πιέσεις να βάλει σε τάξη τον Σόλωνα Κασίνη.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ” ‘Τελειώνει’ τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο Πρόεδρος”, γράφει ότι αποφασισμένος να αντικαταστήσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη με τη λήξη της θητείας του, στις 30 Απριλίου, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλοα θέμα αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τη Δευτέρα μετά την παραίτηση για λόγους υγείας του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία και ότι ο Υπ. Οικονομικών παραδέχεται ότι υπήρχαν διαφωνίες. Γράφει, επίσης, ότι με αγωνία παρακολουθούσε τις εξελίξεις των συναντήσεων της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή στο Λίβανο, η Λέσλι Βαρσανίδη, μητέρα του οκτάχρονου Ελενου, ο οποίος απήχθη πριν από δύο χρόνια από τον πατέρα του και φαίνεται να διαμένει στο Λίβανο.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Προεδρία με 12.000 γραβάτες”, γράφει ότι αγώνα δρόμου διεξάγει η γραμματεία που ανέλαβε να προετοιμάσει την προεδρία της ΕΕ εκ μέρους της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν περίπου 3.500 εκδηλώσεις, και ήδη ετοιμάζονται 12.000 γραβάτες και 7.000 φουλάρια που θα δίνονται ως δώρα στους συμμετέχοντες. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας την έναρξη ποινικής ανάκρισης για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε σχέση με το θέμα της έκδοσης παράνομων πιστοποιητικών ικανότητας σε ηλεκτρολόγους. Επίσης, γράφει ότι οι εργασίες στο φράγμα Σολιάς παίρνουν μερικούς μήνες παράταση.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Άγρια εκμετάλλευση”, γράφει ότι οριστικά τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε μερικό ανασχηματισμό, μετά την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία για λόγους υγείας, και διαψεύδεται ότι παραιτείται λόγω διαφωνιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι ανοίγεται νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του κράτους και της Εκκλησίας μετά τη συμφωνία για ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, και ότι σχεδόν 20 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στο κράτος από επενδύσεις της Εκκλησίας. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη ότι η κυπριακή προεδρία της ΕΕ μπορεί να προωθήσει κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές με το στίγμα της αλληλεγγύης.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Πρέπει να επαναδιοριστεί ο αρχηγός της ΚΤ”, γράφει ότι η αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης όσον αφορά τον επαναδιορισμό ή όχι του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη. Γράφει, επίσης, ότι ο ηθοποιός George Clooney συνελήφθη για πολιτική ανυπακοή, ύστερα από διαμαρτυρία στην Πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον. Επίσης, γράφει ότι η 18χρονη Βρετανίδα Leanna Shuttleworth θα επιχειρήσει παγκόσμιο ρεκόρ με το να καταστεί η πρώτη γυναίκα που θα αναρριχηθεί σε δύο βουνά ύψους 8.000 μέτρων, το Everest και το Lhotse, μέσα σε 24 ώρες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου