Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/3/2012

Η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τα νομικά κωλύματα που προέκυψαν στη μεγάλη επένδυση κινεζικής εταιρείας στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, οι σχεδιασμοί του νέου Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το μοντέλ λειτουργίας του νέου σχεδίου Υγείας και η υποστήριξη από κόμματα στον επαναδιορισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Πολιτικός από το παρελθόν αναζητεί … μέλλον!», αναφέρει πως κατά τη χθεσινή συνέντευξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας «’έθαψε’ όλους τους προηγούμενους Προέδρους και εμφανίστηκε … μοναδικός, αλάνθαστος και πολύ ευχαριστημένος με τον εαυτό του». Αλλού σημειώνει πως ο Βάρος Σιαρλής ετοίμασε το μοντέλο λειτουργίας του νέου σχεδίου Υγείας με τη μέθοδο BOT και αύριο ορκίζεται Υπουργός Οικονομικών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Αστυνομία πέτυχε το κλείσιμο της εταιρείας παροχής ασφαλείας SMS-T, που λειτουργούσε χωρίς άδεια στη Λάρνακα.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΑΚΕΛ και Κυπριακό καθορίζουν τις αποφάσεις Χριστόφια», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφια έκανε εμφάνιση υποψηφίου στη χθεσινή διάσκεψη, λέγοντας πως ξένοι ηγέτες τον καλούν να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως πληθαίνουν οι φωνές για παραμονή του Αθανάσιου Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με κόμματα να τάσσονται υπέρ της παραμονής του στην ΚΤ. Επίσης γράφει πως οι φοιτητές τάσσονται κατά της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης, αφού πιστεύουν ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Παρών με ‘καλές συστάσεις’», αναφέρει πως πρώτο και ουσιαστικό βήματα για την επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Δήλωσε παρών για τις εκλογές του 2013, υπερασπίστηκε την τετραετία του και επικαλέσθηκε τον ξένο παράγοντα, ο οποίος φέρεται να ευνοεί την παραμονή του στην Προεδρία. Αλλού γράφει πως την τριπλή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και την απόφαση της Κυβέρνησης περιμένουν τα στελέχη της κοινοπραξίας Hermes Airports και ο Κινέζος επικεφαλής του ομίλου Kader, προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο «Φ» γράφει επίσης πως τα «τρελά ποσά» που παίζονταν στο στοίχημα για ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Κύπρο ήταν αυτά που οδήγησαν τους αστυνομικούς ανακριτές σε 12 ύποπτα υποστατικά.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Συνεπής ως το τέλος», αναφέρει πως την αποφασιστικότητά του να παραμείνει «συνεπής ως το τέλος, όποιο και αν είναι το τίμημα» στις δεσμεύσεις που διαχρονικά έχει αναλάβει η ε/κ πλευρά, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστω και αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μεταλλάσσονται για την αναρρίχηση στην εξουσία, όπως έγινε το 1993 με τις ιδέες Γκάλι, με την πυραυλολογία το 1998 και στο σχέδιο Ανάν. Αλλού αναφέρει πως παρέμειναν και χθες έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι και μοίραζαν χαλούμια. Επίσης γράφει πως η επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα της ΕΕ θα συμβάλει προς τη λύση και την ευημερία όλων των Κυπρίων υπογραμμίζουν ε/κ και τ/κ κόμματα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Ο Χριστόφιας απαντά στους επικριτές του», αναφέρεται στις χθεσινές απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους επικριτές του, κατηγορώντας τους για εμπαιγμό και πλύση εγκεφάλου του κυπριακού κοινού, και πως τον βασανίζουν σε ό,τι αφορά στην αποφασιστικότητά του να λύσει το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως οι 600 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσης κινεζικής εταιρείας στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας καθυστερεί λόγω νομικών κωλυμάτων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στη συζήτηση νομοσχεδίου στη Βουλή για πάγωμα νομικών μέτρων για οφειλόμενα επενδυτικά δάνεια, προκειμένου να βοηθηθούν τα θύματα της φούσκας του χρηματιστηρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου