Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση τύπου 13/3/2012


Επισκόπηση τύπου 13/3/2012

Οι μειώσεις στο εφάπαξ, οι αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις, τα επακόλουθα της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων και η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, είναι μερικά τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα πάνω κάτω σε μισθούς, συμβάσεις, αποζημιώσεις, επιδόματα κ.α. - Η εφημερίδα γράφει ότι "ανατροπές-σοκ στις συμβάσεις που έληξαν μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2011 φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καθώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι μισθοί των 1.700 ευρώ μπορεί να πέσουν στα...τάρταρα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μόνο με ατομική σύμβαση και υπό την απειλή απόλυσης!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μειώνεται κατά 30% το εφάπαξ με στόχο τη σταδιακή κατάργησή του - Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν εκ νέου οι επικουρικές και κύριες συντάξεις με την τρόικα αυτή την φορά να ζητάει να μπει μαχαίρι τόσο στο εφάπαξ όσο και στις αποζημιώσεις απόλυσης".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σοκ και δέος για τους μισθούς - Η εφημερίδα γράφει ότι "μειώνονται κατά 22% οι κατώτατες αμοιβές για όλους (και 32% για τους νέους) αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου. Ισοπεδώνονται οι αποδοχές (από 14 Μαΐου) για όσους δεν έχουν κλαδική σύμβαση".

ΕΘΝΟΣ: Μισθοί: Αρχίζει η μεγάλη σφαγή στον ιδιωτικό τομέα. Τιμές: Πάρτι ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μισθοί: σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνεται ο κατώτατος μισθός, βρίσκονται στον «αέρα» οι κλαδικές συμβάσεις και μπαίνει τέλος στη μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τιμές: ακριβότερα έως και 116% σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Ελληνες τα καταναλωτικά προϊόντα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο μοναχός Γεννάδιος για τα τρομακτικά γεγονότα του χαράγματος-666 και της Δευτέρας Παρουσίας - Σύμφωνα με την εφημερίδα "θα συμβούν πολλά τρομακτικά γεγονότα με τον ερχομό του αντιχρίστου και της Δευτέρας παρουσίας του Κυρίου και τις νέες ταυτότητες με το 666, το χάραγμα του αντιχρίστου. Ποτέ δεν πρέπει να πάρετε αυτές τις ταυτότητες, διότι αρνείσθε το Χριστό και σωτηρία δεν υπάρχει. Τους πιστούς θα τους βοηθήση ο Κύριος. Πολλοί θα ζήτε και θα δήτε τα γεγονότα αυτά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κούρεμα» με το ζόρι για 11.000 μικροεπενδυτές! - Η εφημερίδα γράφει ότι "οι Ελληνες ιδιώτες κάτοχοι κρατικών ομολόγων που «κουρεύονται» δεν πρόκειται να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος".

ΕΣΤΙΑ: Ο λαϊκισμός διέλυσε τον τόπο - Η εφημερίδα τονίζει ότι "θυμηθείτε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα την τελευταία διετία και πώς φθάσαμε στην παρούσα κρίση. Ολα άρχισαν προ τριών περίπου ετών, με τον λαϊκισμό που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ έναντι της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας".

Η ΑΥΓΗ: Η Αριστερά διεκδικεί την εξουσία - Σύμφωνα με την εφημερίδα "αντίπαλον δέος στο υπό κατάρρευση μνημονιακό κατεστημένο αναδεικνύεται η Αριστερά. Εμφυλιοπολεμική επίθεση Σαμαρά, ψυχροπολεμική αντιμετώπιση Βενιζέλου προς την Αριστερά που εναντιώνεται στο Μνημόνιο. Α. Τσίπρας: Απάντηση στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου η ισχυρή Αριστερά που διεκδικεί ψήφο εξουσίας. Μ. Γλέζος: Ο δικομματισμός επιτίθεται στην Αριστερά γιατί απειλεί την εξουσία του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μονιμότητα τέλος στο Δημόσιο και μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατάργηση της μονιμότητας, κυρίως στις ΔΕΚΟ, μείωση κατά 22% των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών σε οποιοδήποτε κλάδο, προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις που θα έχουν πάτωμα τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς αποζημίωση οι ιδιώτες - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Eurogroup ενέκρινε χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά παράλληλα, περιόρισε δραματικά τις ελπίδες των μικροομολογιούχων για αποζημίωση, καθώς ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν από το PSI θα καταστρατηγούσε την αρχή της ίσης μεταχείρισης και θα προκαλούσε νομικά προβλήματα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους".

Η ΝΙΚΗ: Ποιοι 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως και 50% των μισθών τους - Η εφημερίδα γράφει ότι "το ενιαίο μισθολόγιο αλλάζει τις αποδοχές των εργαζομένων σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με αναδρομικές περικοπές από την 1η-11-2011".

O ΛΟΓΟΣ: Μισθοί «χαρτζιλίκι» στον ιδιωτικό τομέα - Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως αυτά ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου -υποχωρούν στα 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ αντίστοιχα -, την τσεκουρωμένη αμοιβή των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών και τον τρόπο εφαρμογής των αρνητικών για τους εργαζόμενους αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις που επιφέρουν μειώσεις στους κλαδικούς μισθούς ορίζει, μεταξύ άλλων, ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις βάζει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το τέλος των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, με μισθούς που συμπιέζονται στο ύψος των νέων κατώτατων μειωμένων επιπέδων μετά τη δραστική μείωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατά 22% αναδεικνύεται μέσα από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας".

ΤΑ ΝΕΑ: Μισθοί-συμβάσεις: Πώς αλλάζουν στον ιδιωτικό τομέα - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το νέο τοπίο των μειωμένων μισθών αλλά και των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα αναλύει ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες. διευκρινίζεται ότι για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει και έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο παρέχεται προθεσμία μέχρι τις 14 Μαΐου 2012 για την υπογραφή νέων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3.997 προσλήψεις μόνιμων – εποχικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Νέο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ με... λίστα αναμονής - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανατροπή στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα που θα προβλέπει εκταμιεύσεις κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν «λευκό φορολογικό μητρώο» και ελέγχους με αντικειμενικά κριτήρια σε κάθε υποψία παράβασης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριπλό σχέδιο τώρα για την ανάπτυξη - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από την Task Force υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια. Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων".

ΚΕΡΔΟΣ: Ο μαραθώνιος της ανάπτυξης - Η εφημερίδα γράφει ότι "ο μαραθώνιος της ανάπτυξης διαδέχεται την αίσια κατάληξη της «Οδύσσειας» του PSI, με το αποτέλεσμα να εξαρτάται από την αγαστή σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, με τους τεχνοκράτες της Task Force, τις τράπεζες και την πιστή τήρηση των μνημονιακών όρων".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κακή υποδοχή των αγορών στα νέα ελληνικά ομόλογα - Η εφημερίδα τονίζει ότι "η επάνοδος της οικονομίας σε ανάπτυξη, αλλά και τα ποσοστά ανόδου του ΑΕΠ θα κρίνουν την επιτυχία του PSI και της διαγραφής του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ. Η ανταλλαγή του χρέους υπό το ελληνικό δίκαιο που ολοκληρώθηκε χθες συνοδεύτηκε από έντονη δυσπιστία των αγορών, οδηγώντας τις τιμές των νέων ομολόγων στο 1/4 των ονομαστικών τους τιμών, την ώρα που συνεχίζεται η διατύπωση αμφιβολιών από ξένους οίκους".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου