Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/3/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/3/2012

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η πρόθεση κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Κύπρο, οι έρευνες του ΤΑΕ στις Κεντρικές Φυλακές αναφορικά με υπόθεση του πιθανού βιασμού νεαρού κρατουμένου, η νέα απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 17% στο 8% και ο αποψινός αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Λυών για τη φάση των ‘16’ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «Η χρονιά του…Δράκου», γράφει ότι διείσδυση στην Κύπρο επιχειρεί τον τελευταίο καιρό η Κίνα, με πρόθεση να δρομολογήσει μια σειρά επενδύσεων στην οικονομία και με έμφαση στον τομέα των κρατικών χρεογράφων, στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου της Λάρνακας, το τραπεζικό σύστημα και την ενέργεια. Γράφει, επίσης, ότι σε έγγραφο του ΔΗΚΟ που απεστάλη προς τα Δηκοικά στελέχη, αναφέρεται ότι το Κόμμα «δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια».

”Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο «Πόλος έλξης ξένων επενδυτών η Κύπρος», γράφει ότι πόλος έλξης για ξένους επενδυτές από χώρες-μεγαθήρια, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, καθίσταται η Κύπρος, ως αποτέλεσμα των τεράστιων προοπτικών που διανοίγονται κυρίως μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου. Στο πρωτοσέλιδο φύλλο της, η εφημερίδα αναφέρεται στον αποψινό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Λυών και σημειώνει ότι έφτασε η ημέρα που ο ΑΠΟΕΛ θα τεθεί αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ένδοξης ιστορίας του.

”Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον κύριο τίτλο «Μαύρη τρύπα οι διαφωνίες» γράφει ότι σε ένα σκηνικό διαφωνιών, αντιπαραθέσεων και αλληλοκαρφωμάτων, συνεδρίασε και χθες το Εθνικό Συμβούλιο. Γράφει, επίσης, ότι το ερώτημα αν η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας αποτελεί ή όχι ατιμωτικό αδίκημα και αν θα επιτραπεί ή άρση ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να κατηγορηθεί από τις οικογένειες των θυμάτων για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, καλείται να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου ξεκινά αύριο η διαδικασία.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον κύριο τίτλο «Σωστή Ομοσπονδία», γράφει ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Σεπτέμβρη του 2009 παρέπεμψε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της δευτερολογίας των κομμάτων, ως το πλαίσιο που καθορίζει τη σωστή Ομοσπονδία. Γράφει, επίσης, ότι καταθέσεις εντός των Κεντρικών Φυλακών πήρε χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας αναφορικά με την υπόθεση του πιθανού βιασμού νεαρού κρατουμένου εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Η αγγλόγλωσση ”Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Απαίτηση για τερματισμό του μονοπωλίου της ΑΗΚ», γράφει ότι οι καταναλωτές, έχοντας βαρεθεί τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, απαίτησαν χθες τον τερματισμό του μονοπωλίου της ΑΗΚ, την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ δηλώνει ότι θα καταθέσει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς των νοικοκυριών στο 8%. Γράφει, επίσης, ότι η εκτιμώμενη ποσότητα του αποθέματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω από ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ”Financial Mirror” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιβραδύνεται η ανάπτυξη της Βραζιλίας», γράφει ότι η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε μόνο κατά 2.7% το 2011 καθώς η ραγδαία άνοδος του κόστους των επιχειρήσεων και οι μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες έπληξαν μία από τις πιο δυναμικές αναδυόμενες αγορές του κόσμου. Η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και στον αποψινό επαναληπτικό αγώνα στο στάδιο ΓΣΠ μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Λυών για τη φάση των ‘16’ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου